[PERSBERICHT] Nieuwe regering in Franstalig België

Na de vorming van de nieuwe Waalse regering en de publicatie van de Verklaring van Regionaal Beleid zijn de Raad van Bestuur en het WALGA-team verheugd dat de steun voor de videospellenindustrie in Wallonië expliciet en bemoedigend in aanmerking wordt genomen (zie uittreksel hieronder).

Onder de vorige legislatuur kende de sector een sterke groei dankzij de opdracht om het Waalse videogame-ecosysteem te structureren en te ontwikkelen, die aan WALGA werd toevertrouwd als referentiekader voor Digitaal Wallonië, wat een structurele financiering van de vereniging mogelijk maakte. De projectoproepen van Wallimage (Waals Gewest) en het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel (Federatie Wallonië-Brussel), maar ook de uitbreiding van de Tax Shelter door de federale regering naar de creatie van videogames, hebben het aantal studio's in Wallonië verdubbeld, van een twintigtal naar veertig. Een nieuwe generatie projectleiders, onder meer gesteund door de gespecialiseerde incubator die in samenwerking met Azimut werd opgericht, en de toegenomen ondernemingsdynamiek in de Hautes Écoles en opleidingscentra zoals Technocité, zullen voor een aanhoudende groei zorgen. 

Het aantal opleidingen is ook exponentieel gegroeid, van één bachelordiploma (HEAJ in Namen) naar drie (HelHa in Bergen en HEPL in Luik), evenals de invoering in 2022 van een vijfjarig masterdiploma (HEAJ), wat het totale aantal studenten op meer dan 700 brengt, tegenover slechts 200 vroeger. De uitdaging om banen te creëren om ons talent in de regio te houden, blijft de prioriteit van de acties van WALGA en haar leden.

De uitdaging aan het begin van deze legislatuur bestaat erin om de steun aan de sector duurzaam te maken door structurele financiering te voorzien voor projectoproepen ter ondersteuning van creatie (prototyping en productie), optimalisering van de Tax Shelter (internationale coproductie, verhoging van de uitgavendrempel en het percentage overheidssteun), en hulp bij promotie via steun van Awex en de Federatie Wallonië-Brussel. 

E-Sport, de competitieve beoefening van videogames, die sinds 2020 deel uitmaakt van de opdracht van WALGA, heeft ook een belangrijke ontwikkeling gekend, met meer dan 25 gespecialiseerde lidstructuren en de opening in de vier centra voor videogames (Bergen, Charleroi, Namen en Luik) van gespecialiseerde ruimtes die uitgerust zijn met ultramoderne faciliteiten die ter beschikking staan van de lokale spelers. De mogelijkheden van deze nieuwe wetgevende macht, die voor het eerst expliciet voorziet in steun voor e-sports, zullen bestaan uit het verder structureren van het ecosysteem door bedrijven en projectleiders te ondersteunen, een gunstig wettelijk kader te creëren en financiële steun te verlenen aan projecten.

WALGA is blij dat we nog maar een paar weken verwijderd zijn van Gamescom, een van 's werelds belangrijkste beurzen voor de videogamesindustrie, die de grootste Waalse delegatie in haar geschiedenis zal verwelkomen in het Belgische paviljoen, met meer dan 70 deelnemers. 

Uittreksel uit DPR 2024-29 betreffende videospellen en digitale CCI : 

Ontwikkeling van de digitale sector en de culturele en creatieve industrieën (CCI) Franstalig België moet de gamingsector blijven ontwikkelen om een centre of excellence te worden op het gebied van videogames. 

De ondersteuning en structurering van de sector wordt geïntensiveerd en er komt een specifiek statuut voor eSports, met name voor studenten. De regering voert een beleid van groei in de sector en innovatie door middel van digitale technologie, ten gunste van de regionale economie en om te helpen bij de digitale transitie. 

De culturele en creatieve industrieën (CCI) zijn een belangrijke economische sector die lokale werkgelegenheid genereert, bijdraagt aan economische groei en innovatie stimuleert. De overheid zal het ecosysteem van de CCI verder structureren om de economische spelers in de sector meer ondersteuning en begeleiding te bieden. De videogamesindustrie is 's werelds grootste culturele industrie.

Bronnen : Regionale beleidsverklaring

Deel dit bericht

Meer te ontdekken

Neem contact op met

Vul het onderstaande formulier in en ons team helpt je graag verder